środa, 23 listopada 2011

TROFIE ALLO SCALOGNO & SALAME – makaron trofie z salami i szalotką


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
400 g makaronu trofie
oliwa z oliwek extra-vergine
1 szczypta papryczka chili
1 szalotka
100 g salami pokrojonego w kostkę

WYKONANIE:
Makaron trofie wrzuć do gotującej się, osolonej wody.
Tymczasem, szalotkę obrać i drobno posiekać. Na patelni, rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć szalotkę z szczyptą papryczki chili. Kiedy szalotka będzie prawie rozpuszczona, dodać salami. Gdy makaron trofie będzie ugotowany, przerzuć go na patelnię i wymieszać. Podawać bardzo gorące i... smacznego!




~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI (per 4 persone):

400 gr di trofie 
olio extra-vergine di oliva
1 pizzico di peperoncino
1 scalogno
100 gr di salame tagliato a cubetti

PROCEDIMENTO:
Non appena l'acqua bolle, buttate la pasta. Nel frattempo, sbucciate lo scalogno e tagliatelo finemente. In una padella fate rosolare uno spicchio d'aglio per circa 5 minuti con un po' di olio, e aggiungete la pancetta tagliata a cubetti.
Quando la pasta sarà cotta, scolatela e saltate in padella. Servite immediatamente, in modo che sia ben calda... buon appetito! ;)




2 komentarze:

  1. pyszności!!!!! właśnie skończyłam pierwszy talerz, mam jeszcze na dokładkę!!! a jakie proste i szybkie w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Ci się spodobało Anno:)) :D

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...