wtorek, 10 kwietnia 2012

BOMBOLONI


SKŁADNIKI:
400 g mąki
250 ml mleka
1 kostka drożdży
skórka z cytryny
5 g soli
2 jajka (+ 1 białko)
65 g cukru
80 g masła
5 g miodu
olej z orzeszków ziemnych
marmolada
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Rozpuścić drożdże w szklance ciepłego mleka z miodem. Wlać do miski pozostałe mleko, jaja, cukier, sól, skórkę z cytryny i masło - i wreszcie dodać mąkę. Ciasto dobrze wyrobić z rękami przez kilka minut na gładkie ciasto. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wykładaj porcjami na stolnicę, lekko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż marmoladę, szczotkować krawędzie z białkiem, pokrycie z innego krążku i dociśnij brzegi. Ułóż na stolnicy posypanej mąką miejscem sklejania do dołu i pozostaw do podrośnięcia na 1 godz. Po tym czasie, olej podgrzej do ok. 170°. Wyrośnięte bomboloni wkładaj do gorącego oleju. Gdy bomboloni się zrumienią przewróć je na drugą stronę. Bomboloni wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Gorące bomboloni są naprawdę super!;)


~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI:
400 gr di farina
250 ml di latte
1 cubetto di lievito di birra
scorza di limone
5 gr di sale
2 uova (+ 1 albume)
65 gr di zucchero
80 gr di burro
5 gr di miele
olio di arachidi
marmellata per farcire
zucchero a velo

PROCEDIMENTO:
Sciogliete il lievito di birra in un bicchiere di latte tiepido, insieme al miele. Versate in una ciotola il resto del latte, le uova, lo zucchero, il sale, la scorza di limone e il burro – e alla fine aggiungete la farina. Mescolate gli ingredienti aiutandovi anche con le mani, finché non otterrete un composto liscio ed elastico. Coprite la pasta con un panno, e lasciatela lievitare per circa 30 minuti in un luogo tiepido e asciutto. Trascorso questo tempo, stendete la pasta con il mattarello e con l'aiuto di un coppa-pasta o di un bicchiere ricavate dei piccoli dischi. Ponete un cucchiaino di marmellata al centro dei dischi, spennellate con l'albume e ricoprite il tutto con un altro disco, premendo bene i bordi. Lasciate riposare i bomboloni su una teglia per almeno un'ora. Trascorso anche questo tempo, scaldate in un tegame l'olio (circa 170°) e friggetevi i bomboloni, rigirandoli affinché si dorino in modo omogeneo. Toglieteli dal tegame con l'aiuto di una schiumarola, asciugateli con la carta assorbente e cospargetele con lo zucchero a velo. Sono davvero ottimi caldi;)

2 komentarze:

  1. jak dla mnie bomboloni to tylko z crema pasticcera. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wolę z crema pasticcera, ale w ogóle bomboloni mogą być też z Nutellą, z marmeladą (jak ja zrobiłam), z czekoladą, itd..
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...