środa, 5 września 2012

BISCOTTI BICOLORE - ciasteczka dwukolorowe



SKŁADNIKI:
160 g mąki
60 g cukru
kilka kropel esencji z wanilii
1 jajko
60 g masła
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

WYKONANIE:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, i przestudzić. W misce, wymieszać mąkę, cukier i wanilię i dobrze wymieszać łyżką. Dodać jajko i masło i szybko zagnieć aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao w proszku. Oba rodzaje ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok półgodziny. Po tym czasie, oba kawałki rozwałkować na mniej więcej równe placki. Jeden połóż na drugim, rolować i pokróić na równe plasterki. Ciasteczka układać na blaszce wyłoźonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w 200 stopniach C°, do uzyskania jasno złotego koloru.


~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI:
160 gr di farina
60 gr di zucchero
qualche goccia di essenza di vaniglia
1 uovo
60 gr di burro
3 cucchiai di cacao amaro in polvere


PROCEDIMENTO:
Sciogliete il burro a bagnomaria oppure nel microonde e lasciatelo raffreddare. In una ciotola versate la farina, lo zucchero e la vaniglia e amalgamate bene con l'aiuto di un cucchiaio. Aggiungete l'uovo e il burro e iniziate ad impastare con le mani finché non otterrete una palla compatta. Dividete la pasta in due parti e aggiungete il cacao in polvere ad una delle metà. Avvolgete i due tipi di pasta nella pellicola trasparente e lasciatela riposare in frigorifero per circa una mezz'oretta. Una volta trascorso questo tempo, stendete entrambe le metà di pasta finché non abbiano più o meno la stessa dimensione. Sovrapponete le due metà di pasta, arrotolatele e tagliate il rotolo ottenuto a fette uguali. Disponete i biscotti su una teglia rivestita di carta da forno, e infornate a 200° per circa 30 minuti, finché i biscotti non saranno ben dorati. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...