SKŁADNIKI:
300
g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
3
szklanki wody
350
g cukini
2
jajka
40
g startego Parmezanu
oliwa
z oliwek extra-vergine
1
łyżeczka soli
szczypta
pieprzu
WYKONANIE:
Cukinię pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i dodać oliwy z oliwek extra-vergine, pół szklanki wody i szczyptę pieprzu. Gotować tak długo, aż cukini będą chrupiące i pozostawić do ostygnięcia.
Tymczasem, mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże, sół i resztę wody.
Dobrze wyrobić ciasto ręką, tak aby było gładkie (około 15 minut). Dodać więcej mąki lub wody w zależności od konsystencji ciasta.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Dodać jajka do cukinii i wlać do ciasta. Posypać startym Parmezanem i skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 200 ° przez 30 minut, i ... smacznego;)
Tymczasem, mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać suche drożdże, sół i resztę wody.
Dobrze wyrobić ciasto ręką, tak aby było gładkie (około 15 minut). Dodać więcej mąki lub wody w zależności od konsystencji ciasta.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Dodać jajka do cukinii i wlać do ciasta. Posypać startym Parmezanem i skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 200 ° przez 30 minut, i ... smacznego;)
~~~~~~
VERSIONE ITALIANA:
INGREDIENTI:
300
gr di farina
2 cucchiaini di lievito per pizza
3
bicchieri d'acqua
350
gr di zucchine
2
uova
40
gr di Parmigiano Reggiano grattugiato
olio
extra-vergine d'oliva
1
cucchiaino di sale
un
pizzico di pepe
PROCEDIMENTO:
Tagliate
le zucchine a pezzetti e cuocetele in un tegame con olio
extra-vergine d'oliva, ½ bicchiere d'acqua e un pizzico di
pepe – finché non saranno croccanti, e lasciatele
raffreddare.
Nel
frattempo, disponete la farina a fontana in una ciotola capiente e
formate un buco al centro. Aggiungete il lievito e il sale, e alla
fine versate l'acqua al centro della farina. Impastate con le mani
fino ad ottenere un composto liscio, morbido ed elastico (circa 15 minuti). Aggiungete
altra acqua o farina finché non otterrete la giusta consistenza.
Stendete
la pasta con il matterello e ponetela su una teglia rotonda rivestita
da carta forno.
Unite
le uova alle zucchine e versate il composto nello stampo e cospargete
con il Parmigiano Reggiano grattugiato e un filo d'olio.
Cuocete
a 200° per circa 30 minuti e... buon appetito!;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz