poniedziałek, 1 października 2012

TORTINE ALLA FRUTTA SECCA - babeczki z suszonymi owocami


SKŁADNIKI (na 12 babeczek):
1 szklanka jogurtu
1 szklanka mąki 00
½ szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
½ szklanka oliwy z oliwek extra-vergine
½ szklanka wody
½ łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
15 orzechów

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200st C.
Rozłupać orzechy włoskie, obrać jabłek  i pokroić w kostkę.
W misce połączyć wszystkie składniki – czyli jogurt, oliwę z oliwek extra-vergine, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, jabłka, orzechy włoskie – i wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Piec około 15/20 minut.







~~~~~~
VERSIONE ITALIANA

INGREDIENTI (per 12 tortine):
1 vasetto di yogurt
1 vasetto di farina 00
½ vasetto di farina integrale
1 vasetto di zucchero
½ vasetto di olio extra-vergine d'oliva
½ vasetto di acqua
½ bustina di lievito per dolci
3 mele
15 noci

PROCEDIMENTO:
Preriscaldare il forno a circa 200 gradi.
Sgusciate le noci, sbucciate le mele e tagliatele a cubetti.
In una ciotola unite tutti gli ingredienti – ovvero lo yogurt, l'olio, l'acqua, le farine con lo zucchero e il lievito, le mele e le noci  e mescolate. Versate il composto nei pirottini. Infornate per circa 15/20 minuti.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...