SKŁADNIKI
(na 12 babeczek):
1 szklanka jogurtu
1 szklanka mąki 00
½ szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
½ szklanka oliwy z oliwek extra-vergine
½ szklanka wody
½ łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
15 orzechów
1 szklanka mąki 00
½ szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka cukru
½ szklanka oliwy z oliwek extra-vergine
½ szklanka wody
½ łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
15 orzechów
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200st C.
Rozłupać orzechy włoskie, obrać jabłek i pokroić w kostkę.
W misce połączyć wszystkie składniki – czyli jogurt, oliwę z oliwek extra-vergine, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, jabłka, orzechy włoskie – i wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Piec około 15/20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200st C.
Rozłupać orzechy włoskie, obrać jabłek i pokroić w kostkę.
W misce połączyć wszystkie składniki – czyli jogurt, oliwę z oliwek extra-vergine, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, jabłka, orzechy włoskie – i wymieszać. Masę przełożyć do foremki na muffiny. Piec około 15/20 minut.
~~~~~~
VERSIONE ITALIANA
INGREDIENTI
(per 12 tortine):
1
vasetto di yogurt
1
vasetto di farina 00
½
vasetto di farina integrale
1
vasetto di zucchero
½
vasetto di olio extra-vergine d'oliva
½
vasetto di acqua
½
bustina di lievito per dolci
3 mele
15
noci
PROCEDIMENTO:
Preriscaldare
il forno a circa 200 gradi.
Sgusciate
le noci, sbucciate le mele e tagliatele a cubetti.
In
una ciotola unite tutti gli ingredienti – ovvero lo yogurt, l'olio,
l'acqua, le farine con lo zucchero e il lievito, le mele e le noci – e mescolate. Versate il composto nei pirottini. Infornate per circa 15/20 minuti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz