sobota, 19 stycznia 2013

PENNETTE ALLE OLIVE E CIPOLLA - pennette z oliwkami i cebulą



SKŁADNIKI (2 porcje):
200 g makaronu
oliwa z oliwek extra-vergine
1 szczypta papryczki chili
1 cebula
oliwki

WYKONANIE:

Wrzuć makaron do gotującej się, osolonej wody.
Tymczasem, cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni, rozgrzać trochę oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z szczyptą papryczki w proszku. Gdy cebula będzie prawie rozpuszczona, dodać oliwki.
Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię, dobrze wymieszać ze wszystkimi składnikami i podawać natychmiast.



~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  ~ ~
VERSIONE ITALIANA:

INGREDIENTI (2 persone):

200 gr di pasta
olio di oliva
1 pizzico di peperoncino in polvere
1 cipolla
olive

PROCEDIMENTO:

Non appena l'acqua bolle, buttate la pasta.
Nel frattempo, sbucciate la cipolla, tagliatela finemente e fatela rosolare in padella con un po' di olio e un pizzico di peperoncinoQuando la cipolla si sarà praticamente sciolta, aggiungete le olive.
Quando la pasta sarà cotta, scolatela e saltate in padella. Servite immediatamente, in modo che sia ben calda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...