Mozzarella in carrozza (po polsku "Mozzarella w karocy") - to pyszne, klasyczny włoski sandwicz pochodzący z Kampanii.
SKŁADNIKI
(na 10 mozzarelle w karocy):
20
kromki chleba
10
plastry mozzarelli
3
jajka
50
ml mleka
sól
olej
arachidowy (do smażenia)
WYKONANIE:
Do
miski wbić jajka. Dodać mleko oraz sól i delikatnie roztrzepać.
Pomiędzy
2 kromki chleba włożyć plasterek mozzarelli.
Maczać
pojedynczo "tosty" z jednej i drugiej strony w masie
jajecznej.
Smażyć
na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż przyrumienią się i będą
chrupkie i układać ich na ręczniku papierowym aby odszedł olej.
Podawać
na gorąco i... smacznego!!
~~~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO
INGREDIENTI
(per 10 mozzarelle in carrozza):
20
fette di pane
10
fette di mozzarella
3
uova
50
ml di latte
sale
olio
di arachidi (per friggere)
PROCEDIMENTO:
Rompete
le uova in una ciotola. Aggiungete il latte e il sale e sbattete
delicatamente.
Ponete
una fetta di mozzarella tra 2 fette di pane.
Passate
nel composto di uova e latte i „toast” – uno alla volta.
Friggete
in olio bollente finché non saranno dorati e croccanti su entrambi i
lati, e poneteli su un foglio di carta assorbente per asciugarli
dall'olio in eccesso.
Servitele
calde e... buon appetito!
Ooo kiedyś robiłam taką mozzarellę i wyszła super! Proste a jakie dobre :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKayleigh