piątek, 5 kwietnia 2013

MOZZARELLA IN CARROZZA – mozzarella w karocy



Mozzarella in carrozza (po polsku "Mozzarella w karocy") - to pyszne, klasyczny włoski sandwicz pochodzący z Kampanii.




SKŁADNIKI (na 10 mozzarelle w karocy):
20 kromki chleba
10 plastry mozzarelli
3 jajka
50 ml mleka
sól
olej arachidowy (do smażenia)

WYKONANIE:
Do miski wbić jajka. Dodać mleko oraz sól i delikatnie roztrzepać.
Pomiędzy 2 kromki chleba włożyć plasterek mozzarelli.
Maczać pojedynczo "tosty" z jednej i drugiej strony w masie jajecznej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż przyrumienią się i będą chrupkie i układać ich na ręczniku papierowym aby odszedł olej.
Podawać na gorąco i... smacznego!!


~~~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO

INGREDIENTI (per 10 mozzarelle in carrozza):
20 fette di pane
10 fette di mozzarella
3 uova
50 ml di latte
sale
olio di arachidi (per friggere)

PROCEDIMENTO:
Rompete le uova in una ciotola. Aggiungete il latte e il sale e sbattete delicatamente.
Ponete una fetta di mozzarella tra 2 fette di pane.
Passate nel composto di uova e latte i „toast” – uno alla volta.
Friggete in olio bollente finché non saranno dorati e croccanti su entrambi i lati, e poneteli su un foglio di carta assorbente per asciugarli dall'olio in eccesso.
Servitele calde e... buon appetito!

1 komentarz:

  1. Ooo kiedyś robiłam taką mozzarellę i wyszła super! Proste a jakie dobre :)Pozdrawiam
    Kayleigh

    OdpowiedzUsuń

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...