SŁADNIKI
(na ok.20 bułeczek):
300
g mąki
1
kostka drożdży (25 g)
1
jajko
½
szklanki gorącej wody
1
łyżeczka soli
60
g oliwy z oliwek extra-vergine
100
g oliwki
1 pokrojona w kostkę scamorza wędzona
WYKONANIE:
Drożdże
rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić otwór w środku.
Wlać rozpuszczone drożdże do mąki.
Następnie dodać jajko, sól, oliwę, scamorzę oraz oliwki.
Wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczną masę.
Podzielić ciasto na mniej więcej 20 części – tyle ile bułeczek i z każdej części formować kulkę.
Powierzchnię bułeczek posmarować delikatnie oliwą.
Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 2 godziny).
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Następnie dodać jajko, sól, oliwę, scamorzę oraz oliwki.
Wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczną masę.
Podzielić ciasto na mniej więcej 20 części – tyle ile bułeczek i z każdej części formować kulkę.
Powierzchnię bułeczek posmarować delikatnie oliwą.
Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 2 godziny).
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
~~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO:
INGREDIENTI
(per circa 20 panini):
300
gr di farina
1
cubetto di lievito di birra (25 gr)
1
uovo
½
bicchiere di acqua calda
1
cucchiaino di sale
60
gr di olio extra-vergine di oliva
100
gr di olive
1
scamorza affumicata tagliata a cubetti
PROCEDIMENTO:
Sciogliete
il lievito di birra in un bicchiere pieno di acqua calda per circa
metà. Versate in una ciotola capiente la farina e con le mani
formate un buco al centro.
Aggiungete
il lievito appena sciolto al centro della farina. Aggiungete poi
l'uovo, il sale, l'olio, la scamorza e le olive.
Impastate
bene con le mani fino ad ottenere una pasta liscia, compatta ma
morbida.
Dividete la pasta in circa 20 parti - una per ogni panino. Con ciascuna parte fate una palla.
Ungete
leggermente la superficie dei panini con un po' d'olio e lasciateli
lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido, fino a quando il
volume dell'impasto non sarà almeno raddoppiato.
Cuocete
i panini in forno a 200° per circa 20 minuti.
Ciekawe danie :) do wyprobowania jako przekaska. Moze sie skusze i zrobimy z przyjaciolmi kawalek wloskiej kuchni :) kulinaria rodem ze slonecznej Italii sa jak najbardziej w moim guscie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądające danie ;-) z chęcią postaram się je przyrządzić w zaciszu domowym ;-)
OdpowiedzUsuń