SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek extra-vergine
2 łyżki Alchermes
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
mąka
olej do smażenia
cukier puder
WYKONANIE:
Wlać do dużej miski jajka, cukier, oliwę z oliwek, Alchermes, proszek do pieczenia i sól. Dobrze wymieszać wszystkie składniki - na początku łyżką, a potem rękami - dodając od czasu do czasu mąkę, by otrzymać elastyczne i miękkie ciasto (podobne do ciasto na pizzę). Ciasto rozwałkować wałkiem na grubość około 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać prostokąty (długość 7-8 cm, szerokość 3-4 cm). Smażyć na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu, Fiocchi posypać cukrem pudrem.
Smacznego i Wesołego Tłustego Czwartku:)
~~~~~~
VERSIONE IN ITALIANO
2 uova
2 cucchiai di zucchero
2 cucchiai di olio
2 cucchiai di Alchermes
1 cucchiaino di lievito per dolci
1 pizzico di sale
farina q.b
olio per friggere
zucchero a velo
PROCEDIMENTO:
Versate in una ciotola ben capiente le uova, lo zucchero, l'olio, l'Alchermes, il lievito e il sale. Amalgamate bene gli ingredienti - prima con un cucchiaio e poi con le mani - aggiungendo di volta in volta la farina, finché non otterrete un impasto elastico e morbido (simile a quello della pizza). Stendete la pasta con il mattarello fino ad ottenere una sfoglia liscia e compatta di uno spessore di 3-4 mm. A questo punto con l'aiuto di un coltello o di una rondella, tagliate dei rettangoli di pasta (lunghezza 7-8 cm, larghezza 3-4 cm). Friggete i Fiocchi in abbondante olio. Una volta che si saranno raffreddati, cospargete i Fiocchi di zucchero a velo.
Buon appetito e buon Giovedì Grasso a tutti:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz